Święto Czekolady - skuś się na czekoladowe skarpetki

Skarpetki z czekoladą

Szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku średnio 1,7 kg czekolady. Zdecydowanie najczęściej wybierane są mleczne warianty. Bombonierki, ciasta, lody czy klasyczne tabliczki? Na co postawisz podczas Dnia Czekolady? Inspiracją mogą stać się dla Ciebie nasze słodkie skarpetki. Wśród bogatego wyboru wzorów może znajdziesz taki, który do złudzenia przypomina Twój ulubiony specjał. Z pewnością uwagę zwracają skarpetki – tabliczki czekolady. Modele wyglądają niczym smakołyk zawinięty w folię i kartonik. Zgadza się nawet wygląd apetycznych kostek. Pozostaje jedynie dylemat, zdecydować się na czekoladę białą czy mleczną? Z kolei skarpetki w pączki mogą Cię zachęcić do sięgnięcia po czekoladowe donuty. Taki deser z pewnością doda Ci dużo energii i sprawi, że dzień stanie się jeszcze lepszy. Jednak czekolada nie jest zarezerwowana wyłącznie dla deserowych dań. Czy patrząc na skarpetki z pierogami nie masz ochoty na stworzenie słodkiej wersji popularnej potrawy? W Polsce mamy co najmniej kilka wariantów słodkiego farszu. Może być on zrobiony z twarogu, a także z owoców. Świetnie smakuje również wykonany z czekolady. W takim przypadku przeważnie stawiamy na ciasto drożdżowe, które następnie zapiekamy. Może od teraz stanie się to Twój ulubiony przepis?

Tajemnice czekolady

Szacuje się, że historia czekolady rozpoczęła się 4000 lat temu na terenie obecnego Meksyku. Zamieszkujący te tereny Olmekowie przyrządzali napój z ziaren kakaowca, który pełnił rolę lekarstwa, a ponadto był wykorzystywany podczas ważnych ceremonii. Współcześnie trudno wyobrazić sobie świat pozbawiony smaku czekolady. Jak powstaje i jakie są jej rodzaje? Niegdyś zarówno tabliczki czekolady, jak i bombonierki oraz inne słodkości, powstawały w wyniku pracy ludzkich rąk. Wraz z rozwojem technologii cały proces uległ automatyzacji, jednak wciąż na niektórych etapach niezbędny jest wkład człowieka. Wszystko rozpoczyna się od zbioru owoców kakaowca, a następnie wydobyciu i fermentacji ziaren. Gdy ziarna wyschną, odbywa się ich selekcja i do następnego etapu trafiają jedynie nieuszkodzone egzemplarze. Następnie nadchodzi pora na prażenie oraz mielenie ziaren. Przy drugim procesie oddziela się masę kakaową od tłuszczu kakaowego. Ponowne połączenie składników następuje dopiero po oczyszczeniu i rafinacji tłuszczu. Ciepła masa jest potem umieszczana w foremkach albo ręcznie modelowana. Jest to jeden z najpopularniejszych procesów tworzenia czekolady. Konkretne rodzaje słodkości różnią się między sobą przede wszystkim procentową zawartością suchej masy kakaowej oraz masła kakaowego. Za najzdrowszą odmianę uznaje się gorzką czekoladę, w której składzie jest aż 70% miazgi kakaowej. Pozbawiona tego składnika jest za to biała czekolada, której receptura opiera się na maśle kakaowym. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że różowa czekolada nie jest sztucznie barwiona, a swój kolor zawdzięcza nasionom kakaowca rubinowego. W Polsce prawie 3/4 osób najchętniej sięga po mleczną czekoladę. A jaki jest Twój wybór?