Słodkie skarpetki na Dzień Czekolady

Skarpetki z czekoladą

Czekoladowe skarpetki są tym, co ucieszy każdego miłośnika słodkości. W naszej kolekcji znajdziesz kilka modeli, spośród których bez trudu wybierzesz ten wymarzony. Czekoladowe skarpetki nie do pary doskonale oddają piękno płynnej formy czekolady. Intensywny smak ziaren kakaowca, a dodatkowo cynamon i pomarańcza – trudno się oprzeć takiemu połączeniu. To właśnie pitna czekolada była pierwszą formą tego przysmaku. Choć dzisiaj bez najmniejszego trudu znajdziesz zarówno tabliczki, jak i bombonierki, a nawet czekoladowe narzędzia, to gorący napój wciąż posiada spore grono zwolenników. Jeżeli natomiast do Twoich kubków smakowych przemawia przede wszystkich czekolada w kostkach, na pewno spodobają Ci się designerskie skarpetki od marki Rainbow Socks. Modele do złudzenia przypominają smakołyk zamknięty w klasycznym opakowaniu, składającym się ze sreberka i kartonowego pudełka. Dodatkowo możesz wybierać pomiędzy czekoladą białą i mleczną. To doskonały pomysł na prezent dla wszystkich miłośników słodkich łakoci.

Przepis na zdrowie

Czekoladę często traktuje się jak zakazaną przyjemność. Jednak to, co smaczne, wcale nie musi być niezdrowe. Rozsądne ilości czekolady nie tylko oczarują Twoje kubki smakowe, ale mogą mieć także korzystny wpływ na Twoje zdrowie. Ziarna kakaowca zawierają żelazo oraz znaczną ilość przeciwutleniaczy. Składniki te wpływają korzystnie na działanie układu krwionośnego. Naukowcy z Cambridge University dowiedli, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady obniża ryzyko zachorowania na serca aż o 37%. Jeżeli to wciąż za mało, to kolejne obserwacje poczynili amerykańscy badacze. W University of California udowodniono, że zawarte w czekoladzie polifenole obniżają ciśnienie krwi. Ponadto spożywanie produktu zapobiega powstawaniu zakrzepów, a w konsekwencji pojawianiu się udarów i zawałów serca. Ważne jednak, aby wybierać dobrą gatunkową czekoladę, która zawiera w składzie min. 70% ziaren kakaowca. Wiesz, że na Kaszubach istnieje tradycja jedzenia deseru przed obiadem? Nie jest to przypadkowo przytoczony fakt, a dobra wiadomość dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez słodkości. Jeżeli pracujesz nad zmniejszeniem apetytu, zacznij właśnie od deseru. Kaszubska tradycja ma w sobie wiele zalet, pod warunkiem, że przed obiadem zdecydujesz się na gorzką czekoladę. Duńscy naukowcy dowiedli, że taki zabieg w znaczny sposób obniża łaknienie, a podczas kolejnego posiłku spożywa się nawet o 17% mniej kalorii. Ponadto czekolada przyspiesza metabolizm, a także ułatwia proces spalania kalorii.