Piwne skarpetki w puszce

Skarpetki z piwem

Piwo przeważnie tworzone jest na bazie chmielu, jednak czy wiesz, że w historii browarnictwa zdarzały się napoje, dla których podstawą stały się pomidory, grzyby, a nawet śledzie? Choć to wersje, które przypadną do gustu zapewne jedynie smakoszom, to z okazji Międzynarodowego Dnia Piwa warto zastanowić się nad tym, który wariant przemawia do Ciebie najbardziej. Wybierzesz jasne, ciemne, a może piwo skarpetkowe? Na szczęście przy ostatnim rodzaju mowa nie o smaku, a o prezencji niezwykłego dodatku. W naszym sklepie znajdziesz jedyną w swoim rodzaju puszkę z piwem, która kryje w środku nie złocisty napój, a oryginalne skarpetki. Taki gadżet jest idealnym prezentem dla każdego piwosza. Skarpetki w puszce mogą Cię nawet natchnąć do podjęcia nowych eksperymentów kulinarnych. Piwo jest nie tylko lubianym trunkiem, ale i świetnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdza się zarówno przy wykwintnych potrawach, jak i przy deserach. Nie lubisz naleśników na bazie mleka? Nic prostszego, wystarczy, że mleko zastąpisz piwem. Tego typu naleśniki posiadają niezwykłą głębię smaku i świetnie pasują zwłaszcza do farszu złożonego z warzyw albo mięsa. Piwo jest też idealną podstawą do wypieku pieczywa. Piwne bułeczki łączą w sobie słodycz z nutą goryczki, która nadaje całości charakteru. Znakomitą inspiracją są też grillowe skarpetki z piwem. Oryginalny model jest perfekcyjnym wyborem na letnie spotkania z przyjaciółmi. Próbowałeś kiedyś pieczonego kurczaka BBQ z piwem? Jeżeli nie, to gwarantujemy, że wkrótce stanie się on jednym z Twoich ulubionych dań.

Tajemnice piwa

Lager, a może koźlak albo stout? Każdy styl piwa ma swoich amatorów, jednak podstawą dla wszystkich typów trunku są cztery bazowe składniki, czyli woda, słód, chmiel oraz drożdże. Pozornie wydawać by się mogło, że wybór wody nie ma większego znaczenia, jednak w istocie jest to składnik, który w znaczący sposób wpływa na ostateczny smak napoju. Każda woda posiada swój unikatowy posmak np. woda siarczanowa jest wykorzystywana do ciemnych piw. Kolejnym ważnym składnikiem jest słód, który najczęściej jest pozyskiwany z pszenicy i jęczmienia, ale może także pochodzić z żyta albo orkiszu. Smak piwa przeważnie kojarzony jest z chmielem, jednak wbrew pozorom roślina wcale nie jest głównym składnikiem napoju. Za to nawet niewielka ilość chmielu jest źródłem charakterystycznej goryczki. Ponadto roślina wykazuje właściwości konserwujące. Listę podstawowych składników zamykają drożdże. W zależności od ich szczepu oraz stopnia fermentacji mogą być źródłem rozmaitych aromatów m.in. cytrusowych albo korzennych. Każdy piwowar posiada swoją tajną recepturę. Zaledwie cztery składniki dają tysiące możliwości. Warto wiedzieć, że bywają też style piwa pozbawione np. chmielu, jednak na ogół jest on uznawany za jeden z bazowych składników.