Pikantne skarpetki nie do pary

Smakowite skarpetki z jedzeniem

Zdarzają się dni, w których brakuje nam inicjatywy. Każda aktywność zdaje się wówczas pochłaniać całe pokłady energii. Właśnie wtedy najlepiej jest poszukać natchnienia w otoczeniu. Możesz je znaleźć np. pośród natury albo zwykłych przedmiotów. Czy wiesz, że na początku lipca obchodzimy Dzień Papryki Chili? To doskonała okazja, aby zainspirować się tym wyjątkowym warzywem. Już sam dodatek chili do potraw sprawi, że nabiorą one pikanterii i pobudzą Cię do działania. Patrząc na skarpetkowe taco możesz zastanowić się nad tym, jak często chili wykorzystuje się w kuchni meksykańskiej. To właśnie papryka sprawia, że dania nabierają głębi smaku. Potwierdzeniem tego mogą być skarpetki z awokado. W Polsce coraz częściej przyrządza się guacamole, jednak jego smak zdaje się znacznie łagodniejszy od oryginału. Spróbuj przyprawić kolejną pastę dodatkiem chili, a sam dostrzeżesz, jak wielką różnicę może spowodować jeden składnik. Papryczki nie tylko dodają walorów smakowych, ale są przy tym bardzo zdrowe. Mają korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego, a ponadto działają antybakteryjnie. Odrobina pikanterii sprawi, że Twoje życie stanie się jeszcze barwniejsze.

Lecznicza papryka

Chili zawiera sporo witaminy A i C, a także żelaza, magnezu czy potasu. Jednak jest jeden szczególny składnik, który wyróżnia paprykę na tle innych produktów spożywczych. Substancją tą jest kapsaicyna. Jest to organiczny związek chemiczny, który jest odpowiedzialny za pikantny smak papryki. Posiada on też mnóstwo drogocennych właściwości, takich jak zwiększenie tempa metabolizmu oraz zapobieganie powstawaniu zakrzepów krwi. Naukowcy dowiedli, że kapsaicyna może również pomóc osobom zmagającym się z migreną. Każdy, kto doświadczył kiedyś migreny, doskonale wie, że nie ma ona dużo wspólnego z klasycznym bólem głowy. Bardzo silnemu pulsującemu bólowi głowy często towarzyszą inne przypadłości np. nadwrażliwość na światło, zapachy i dźwięki, a także nudności i wymioty. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że na świecie na bóle migrenowe cierpi ponad 300 mln osób, w tym ok. 4 mln Polaków. Naukowcy są w trakcie badań nad tym, jak kapsaicyna może wpływać na migrenę. Udało się już udowodnić, że substancja ma silne działanie na receptory bólu. Przy zewnętrznym kontakcie substancji ze skórą polepszeniu ulega przepływ krwi. Może to jednak prowadzić do nieprzyjemnego pieczenia. Właśnie dlatego naukowcy pracują nad stworzeniem leku, który pomoże zwalczyć ból migrenowy. Nim badaczom uda się znaleźć odpowiednią recepturę, warto wprowadzić do swojej diety potrawy wzbogacone o chili.