Jarzębino czerwona, które skarpetki wybrać?

Skarpetki czerwone niczym jarzębina

Popularna polska ballada opowiada o dziewczynie, która nie potrafi zdecydować się na jednego z dwóch adoratorów. Nie wiedząc, co czynić, zwraca się z zapytaniem do krzewu o czerwonych owocach. To właśnie jarzębina ma jej pomóc w tym trudnym wyborze. Choć może nie uzależnialibyśmy tak ważnej życiowej decyzji od rośliny, to jednak z pewnością może ona stać się modową inspiracją. Drobniutkie owoce jarzębiny kojarzą się ze schyłkiem lata i początkiem jesieni. Zachwycają swoją intensywną barwą, która dodaje krzewom niezwykle wiele uroku. Ten wyjątkowy obraz mogą przywoływać w pamięci czerwone skarpetki. Ogniste modele perfekcyjnie pasują do jesiennej aury. Idealnie łączą się z pomarańczowymi, żółtymi czy złocistymi odcieniami. To właśnie przy wykorzystaniu tych barw możesz stworzyć wyjątkową jesienną stylizację. Czerwone skarpetki świetnie wyglądają w połączeniu z czapką o tym samym kolorze. Może zdecydujesz się na zestawienie pomarańczowych skarpet i żółtej czapki? Pewne jest, że warto szukać inspiracji w świecie natury, który na każdym kroku zaskakuje swoim pięknem.

Jakie właściwości ma jarzębina?

Możliwe, że zetknąłeś się kiedyś z tezą, że nie należy jeść jarzębiny, ponieważ bywa ona trująca. W stwierdzeniu tym jest trochę prawdy. Jarzębinę można spożywać, ale wyłącznie po obróbce termicznej. Surowe owoce posiadają w sobie sorbinę (kwas parasorbinowy), który wywołuje u człowieka biegunkę i wymioty. Na szczęście obróbka termiczna sprawia, że jarzębina staje się w pełni bezpieczna dla ludzi. Jak ją podawać? W sklepach znajdziesz m.in. suszone owoce oraz przetwory np. dżemy, marmolady czy syropy. Stanowią one świetny dodatek do deserów, a także do herbaty. Ponadto jarzębina pasuje do wielu sosów oraz dań mięsnych. Owoc posiada charakterystyczny lekko kwaskowaty smak, który nadaje potrawom głębi. Jednak jarzębina jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. W składzie owoców znajdziesz też m.in. garbniki, kwasy organiczne oraz beta-karoten. Przetwory z jarzębiny w sposób szczególny są polecane osobom ze skłonnością do infekcji układu moczowego oraz ludziom zmagającym się z problemami z nerkami. Owoce jarzębiny działają moczopędnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu pomagają w szybszym pozbyciu się uciążliwych dolegliwości.