Słodkie skarpetki w pandy

Urocze skarpetki z pandami

Są takie zwierzęta, które pomimo swoich sporych gabarytów wzbudzają przede wszystkim uśmiech i rozczulenie. Na szczycie tej listy bez wątpienia można wymienić pandy. Te wielkie niedźwiedzie bardziej przypominają pluszowe misie. W naszej kolekcji znajdziesz skarpetki i akcesoria inspirowane tymi czarującymi zwierzakami. Skarpetki z pandami, stopki z pandami oraz pin z pandą doskonale się sprawdzą w roli wakacyjnych dodatków. Wszak letnie miesiące kojarzą się z odpoczynkiem, a pandy osiągnęły w tej dziedzinie prawdziwe mistrzostwo. Biało-czarne miśki większość dnia spędzają na jedzeniu. Spożywają głównie pędy bambusa, co zajmuje im nawet 12 godzin dziennie! Każdy kęs jest starannie przeżuwany, a pandy niespecjalnie spieszą się z konsumpcją. Mimo to szacuje się, że dorosłe zwierzę może zjeść dziennie ok. 10-40 kg pędów bambusa. W wyniku tego pandy bywają też nazywane bambusowymi niedźwiedziami. Choć to bambus stanowi główny punkt ich jadłospisu, to czasami sięgają także po inne rośliny, a nawet po jajka czy drobne gryzonie. Budowa układu pokarmowego pand nie różni się specjalnie od innych niedźwiedzi, które w swojej diecie preferują mięso.

Żyć jak panda

Wielogodzinne przeżuwanie pędów bambusa jest męczącym zajęciem, dlatego pandy potrafią przesypiać nawet 10 godzin na dobę. Zwierzęta śpią raczej spokojnie i nie przejmują się specjalnie otoczeniem. Choć mogłoby się wydawać, że bambusowe niedźwiedzie głównie jedzą i śpią, to wykonują także inne aktywności. Bywa, że dosięgnięcie do jedzenia wymaga wspinaczki, w czym pandy okazują się zaskakująco sprawne. Duża w tym zasługa ich chwytnych łap, które są wyposażone w aż sześć palców. Pandy nie stronią od rozrywek. Zwierzęta lubią pływać. Czasem zwyczajnie taplają się w wodzie, a innym razem dryfują lub nurkują. Jednak nawet życie pand nie jest pozbawione stresu. Specjaliści podają, że zwierzęta nie czują się dobrze, gdy temperatura powietrza przez dłuższy czas przekracza 25°C. Są wówczas zestresowane i odczuwają ciągły niepokój. Ponadto panda wielka należy do gatunków zagrożonych wyginięciem. Główną przyczyną jest utrata ich naturalnych siedlisk, które ulegają m.in. urbanizacji. W utrzymaniu płynności gatunku nie pomaga również ograniczony czas godów zwierząt, przypadający na okres od marca do maja. Bambusowe niedźwiedzie na co dzień nie są specjalnie zainteresowane reprodukcją, a ruja samicy trwa zaledwie trzy dni w roku. Obecnie w Chinach jest wprowadzony zakaz kłusownictwa oraz wylesiania i wydzielane są tereny w górach podlegające całkowitej ochronie. Dzięki tym działaniom w ciągu ostatnich kilku lat populacja tamtejszych pand wzrosła aż o 15%.