Słodkie pastelowe skarpetki

Słodkie skarpetki

Jedno z najczęściej zadawanych pytań brzmi: co najpierw – mleko czy płatki? Choć nie zamierzamy rozstrzygać tego dylematu, nie ma wątpliwości, że wiele osób ma zdecydowaną preferencję w tej kwestii. Jednak wszyscy dietetycy zgodnie twierdzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który daje energię na rozpoczęcie poranka. Ale śniadanie to nie tylko kwestia wartości odżywczych, ale także estetyki – bo przecież wygląd jedzenia również ma znaczenie. Czasami płatki śniadaniowe przypominają słodkie cukierki albo błyszczące kamienie szlachetne. Dlatego właśnie dzisiaj szukamy inspiracji modowych wśród tych kolorowych, apetycznych kształtów. Pastelowe skarpetki w odcieniach pudrowego różu, mięty czy błękitu, przypominają owocowe kuleczki płatków i doskonale komponują się z wiosennym nastrojem. Ich widok od razu wywołuje uśmiech na twarzy. A jeśli Twoje śniadanie to płatki kukurydziane, wybierz zabawne skarpetki we wzór popcornu. Czasami słyszy się opinie, że płatki kukurydziane to nie najlepszy wybór na poranek – czy rzeczywiście warto po nie sięgać?

Czy warto jeść płatki kukurydziane?

Szacuje się, że przeciętny Amerykanin spożywa rocznie około 7 kg płatków śniadaniowych. Czy to zdrowy wybór? Zależy to od rodzaju płatków, a zwłaszcza ich składu. Płatki kukurydziane przez wiele lat były uważane za jedną z najzdrowszych opcji, ale współczesne badania i opinie zaczynają poddawać w wątpliwość ich wpływ na zdrowie. Jak to wygląda w rzeczywistości? Proces produkcji płatków zaczyna się od obróbki cieplnej ziaren kukurydzy, które następnie są rozwałkowywane, mielone i pieczone. Czasami dodaje się także witaminy i minerały, by wzbogacić produkt. Naturalne płatki kukurydziane, przygotowane bez dodatków, mogą być cennym składnikiem zdrowej diety. Zawierają węglowodany złożone, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Problem pojawia się wtedy, gdy producenci dodają do płatków cukier, barwniki czy syrop glukozowy. Wówczas codzienne spożywanie takich płatków może prowadzić do problemów zdrowotnych. Podsumowując – sięgając po płatki kukurydziane, warto sprawdzić skład i wybierać te naturalne, bez sztucznych słodzików i dodatków. W ten sposób zyskasz wartościowy element swojej diety.