Prezentowe skarpetki z jajkami
Marzy Ci się rozpływająca się w ustach jajecznica na maśle, a może wolisz jajko na miękko albo faszerowane jajka? Pewne jest, że jaja stanowią wyjątkowo smakowity produkt, bez którego trudno sobie wyobrazić nie tylko codzienność, ale i święta. Na naszych półkach czekają na Ciebie skarpetki z jajkami oraz pin z jajkiem. To idealne upominki na zająca. Możesz wybrać zarówno klasyczną parę, jak i skarpetki z jajkami zamknięte w opakowaniu stylizowanym na tradycyjną wytłaczankę. Trudno o lepszy prezent dla miłośnika jajecznych dań. Co najlepsze, upominek będzie świetnie sprawdzał się przez cały rok, a nie tylko od święta. A dlaczego właściwie jajka tak bardzo kojarzą się z Wielkanocą? Przede wszystkim od wieków stanowią symbol nowego życia, początku i odrodzenia. W związku z tym stanowią jeden z najważniejszych elementów tzw. święconki. Gotowane jajko znajduje się w koszyczku obok m.in. chleba, wędliny i cukrowego baranka. W czasach średniowiecza wiele osób bardzo restrykcyjnie podchodziło do postu, w związku z czym przez cały jego okres rezygnowano m.in. z jedzenia jaj i wędlin. Wówczas podawane podczas świąt produkty nie tylko jeszcze lepiej smakowały, ale ponadto przypominały o silnej woli i zdolności do poświęceń.
Skarpetki w jaja nie tylko na święta
Jak wykorzystać jajka podczas świat? Przepisów jest pewnie tyle, co rodzin i domów, jednak warto wymienić potrawy, które najczęściej goszczą na wielkanocnych stołach. Absolutnym klasykiem są faszerowane jajka. Przeważnie podstawę stanowi ugotowane i przekrojone na pół białko, natomiast w farszu znajduje się m.in. żółtko, majonez, chrzan czy szczypiorek. Niektórzy decydują się np. na jajka faszerowane grzybami, rybami, warzywami czy mięsem. Z pewnością są to warianty, które warto wypróbować, by znaleźć idealny dla siebie przepis. Czego jeszcze nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście jajek w majonezie. Klasyka broni się sama, a smak gotowanych jajek z dodatkiem kremowego majonezu momentalnie przywodzi na myśl świąteczną atmosferę. Trudno też sobie wyobrazić święta bez sałatki jarzynowej. Ponownie dostajemy wiele rozmaitych wersji dania. Podstawę stanowią najczęściej ugotowane marchewki, ziemniaki, jajka oraz kiszone ogórki i groszek. Jednak wiele osób dodaje także selera, pietruszką czy cebulę. Jeżeli planujesz przyrządzenie żurku, koniecznie pamiętaj o wzbogaceniu go jajkiem i białą kiełbasą. To właśnie te dwa produkty dodają zupie ostatecznego sznytu.